Scrapbooking: Честитка со оваа техника

Картичка за scrapbooking внатре

Во ова упатство би сакал да ви покажам како сум направил картичка користејќи ја Техника на белешки и кажи малку за што станува збор.

Исто така, ќе разговарам со вас за тоа во кои работи можеме да ја примениме оваа техника, кои материјали се најмногу препорачани и каде можеме да ги набавиме.

Што е Scrapbooking?

Бележник или бележник е техника за персонализирање на албуми со фотографии. Резервирањето се врши со зачувување спомени или исечоци во дневник или остатоци од хартија за завиткување.

El бележник или бележник На крајот на краиштата, тоа е процес со кој го украсуваме секој лист бележник или фотографии или процес со кој украсуваме некој предмет, или едноставно украсувајќи го по наша желба или да му дадеме алтернативна употреба на оригиналот. Ако е точно дека Scrapbooking првично се користеше само за разубавување албуми или украсување фотографии, денес техниката е проширена на сè што сакате да украсите користејќи ја.

Секојдневно повеќе луѓе практикуваат бележник, па дури и во училиштата од најниско ниво, се учат техники поврзани со Бележник. Само во САД се проценува дека има повеќе од 25 милиони навивачи, всушност, во оваа земја има поголемо прифаќање и практикување. Неодамна станува модерно и во Европа. Иако техниката е многу постара, бумот на популарност започна пред околу 15 години.

Кои техники се користат за да се направи Scrapbooking?

Да вежбате Scrapbooking значи да вежбате истовремено и мноштво други занаети разновидни како печат и сечење на умре и сите потешкотии што одат од наједноставните, како што е едноставното исекување на фигурите до најкомплицираните како втиснување. Сепак, употребата на обете ќе зависи во голема мера од крајниот резултат што се бара (едноставен или софистициран) и достапните материјали.

За почеток, само треба да земете предвид логичка организација и дизајн за да не испадне дека е преоптоварен или тешко разбирлив состав. Идеи едноставни како следење на хронолошки редослед секогаш ќе даваат добри резултати, но други опции како тематски, пријатели, семејство, забави ... се добри алтернативи.

Употребата на бои и украсни елементи се од суштинско значење за крајниот резултат, но никогаш не смееме да заборавиме дека она што е навистина важно се фотографиите, затоа тие мора да бидат протагонисти на албумот и приказната што сакате да ја раскажете. Добар метод за ова е да се вклучат ознаки или мали пасуси кои накратко ја опишуваат содржината на придружната фотографија.

Подолу ќе набројам некои од најчесто користените техники во Scrapbooking и краток опис на секоја од нив.

 • Сечење и лепење: Тука имаме малку што да објасниме уште од детството, ова е една од првите техники што ги учиме. Едноставно е да ја исечеме хартијата што ќе ја користиме со ножици, без разлика дали се работи за мазни исечоци или неправилни парчиња со ножици, исечоци со претходно утврдени форми или неопределени резови. И по сечењето, залепете ги тие исечоци на вистинското место за да ги обликуваме нашите дела. Подолу ќе ви кажам за алатките што можеме да ги користиме за секоја техника.
 • Искинатиот: Оваа техника е многу едноставна, станува збор едноставно за сечење на хартијата со свои раце. Дали некогаш ви се случило да сакате да извадите страница од тетратката и да го сторите тоа толку брзо, страницата да се скрши? Или кога свртувавте страница на книга или списание, дали сте се фатиле како се кршат на половина? Па, тоа е кинење, кинење или сечење хартии со прстите. Исто така, тоа е техника што тие нè учат од многу мала возраст во училиште, и во зависност од тоа на која страна ќе ја искинеме хартијата, ќе добиеме различни резултати. Пробајте, забавно е и стресно !!
 • Умирање сечење: Удирање е техника што се користи за прободување на различни материјали и создавање форми или цртежи или едноставно прободување на неколку парчиња на ист начин. Оваа техника се користи во големи размери, на индустриски начин и со специјализирана машинерија за перфорирање на плочи, картони, хартии, на пример, за да се направат дупки во тетратките низ кои потоа поминува црвот. Во Scrapbooking користиме рачни умирања или ја применуваме техниката рачно, односно со едноставна игла, шил или рачен удар со дупки можеме да го постигнеме ефектот што го сакаме на нашата хартија, картон или материјал. Во моментов можеме да добиеме шаблони со претходно утврдени цртежи за да ги намалиме нашите дела, а исто така и перфоратори со различни форми.
 • Печат: Во Scrapbooking ја користиме оваа техника со поштенски марки, кои можат да бидат врежани сами или да се купат. Едноставен факт е да земеме печат, да го мастираме и да ги украсиме нашите дела со него. Резба на поштенски марки е друга техника која добива сè повеќе следбеници.
 • Текстурирање или втиснување и втиснување: За овие техники, ќе ви кажам дека во Scrapbooking тие се користат за да ги истакнат нашите проекти на различни начини. Да, знам дека тоа е многу општа дефиниција, но за да ја проширам, прецизно и подобро е да објавам порака за овие техники, бидејќи не може да се објасни накратко, бидејќи се состои од многу детали. Затоа, ветувам наскоро пост со сите информации што треба да ги знаете за втиснување, текстурирање и втиснување, за да се применат на нашите работни места за Scrapbooking.
 • Прицврстување на навртки и засеци: Па, како што вели истата изјава, едноставно тоа е, поставување наковки или дупки во нашата работа користејќи ги потребните алатки. Очните дупки обично се користат за да можат да ги поминат прстените низ страниците на нашиот албум и да им се придружат. И заковките за понатамошно украсување на деталите за албумот или работата на Scrapbooking што ги работиме.
 • Шиење: Нормално, ние користиме шиење за да споиме две ткаенини заедно со игла да ги пробиеме и да поминеме низ дупките конец што ги испреплетува двете ткаенини. На Scrapbooking користиме шиење за тоа и многу повеќе. Ние исто така користиме шиење за да шиеме апликации на хартија, да цртаме фигури со обоени нишки во нашата работа, да прикачуваме ткаенини цвеќиња на страници итн.
 • Изработка на етикети: Оваа техника се состои од создавање на сопствени етикети. Иако во денешно време можеме да најдеме веќе исечени етикети од различни големини и форми во продавници за канцелариски материјал или во специјализирани продавници во написи за Scrapbooking за нивно украсување, забавата на Scrapbooking е да стори сé што е сами. И оваа техника е за тоа, за правење на сопствени етикети при примена на други веќе споменати техники, како што се сечење, дупчење, итн.
 • Матрицата: Стенсилинг е техника што се користи за фаќање цртеж на лист, на картон или на wallид, преку образец. Ние можеме сами да ги направиме шаблоните или да ги купиме готови.

Кои материјали се користат за Scrapbooking?

Материјали за белешки

Кога ќе влезете во светот на Scrapbooking, веднаш сфаќате дека има безброј материјали што можете да ги користите.
Општо, материјалот за Scrapbooking можеме да го поделиме на две големи групи: потрошни материјали и алатки.

Помеѓу материјали што се трошат можеме да најдеме:

 • Украсени трудови: Иако сега можеме да најдеме „специјални трудови за Scrapbooking“ во продавниците, вистината е дека секоја хартија со која сакаме да работиме важи за нашите работни места за Scrabooking. Украсените хартии се нарекуваат така затоа што се хартии со нацрти со цртежи кои комбинираат форми и бои и изгледаат „убаво и координирано“, тие им даваат на нашите дела подобра завршница, но можеме да го сториме и ова користејќи го чувството за вкус и комбинирајќи ги хартиите како што повеќе ми се допаѓа.
 • Фотографии: Фотографиите се суштината на техниката Scrapbooking, но не мора секогаш да ги користиме. Ако она што сакаме да го украсиме е кутија или тетратка, не мора да ставаме фотографија во неа, но кога станува збор за примена на техники за Scrapbooking на албум со фотографии, тие се очигледно суштинско надополнување.
 • ÁБележници: Во моментов можеме да ги најдеме овие бележници во продавници за занаетчиски производи или продавници специјализирани за Scrapbooking. Што се тие? Па, тоа би била „обвивката“ на нашиот албум за украсување, односно презентација на корици, обично во третиран или подебел картон, што сочинува албум, така што можеме да го украсиме со Scrapbooking и да ги ставиме во него фотографиите што ги се случува да се користи. Можеме да ги најдеме овие претходно изработени бележници, исечени во различни форми и различни големини.
 • Лепак: Лепливиот материјал мора да биде без киселина за да избегне оштетување на нашите проекти и може да биде во различни формати (двострана лента, лепак за лепило, течен лепак итн.).
 • Декоративни елементи: Како што се цвеќиња, легла, отвори за дупчиња или копчиња, ацети, панделки, ткаенини, копчиња, мини коверти, папки, клипови, спојници, фигури изработени од плута, картон или дрво, налепници или налепници, етикети, лакови, панделки, сјај, привлечност, касети за перење и слично
 • Текстови: Постојат различни материјали и бои, обично налепници, кои можат да ни помогнат да го украсиме нашиот проект за Scrapbooking, особено за поставување наслови.
 • Мастило за печатење печат: Постојат различни видови мастило во зависност од употребата што сакаме да ја дадеме или техниката што ќе ја примениме. Понекогаш можеме да го замениме специфичното мастило за марки со боја, во зависност од печатот што ќе го користиме.
 • Втиснување прашоци: Тие се користат за примена на релјефната техника и да се даде многу убав финиш на нашите дела.

Помеѓу материјали што не се користат го наоѓаме следново:

 • Правила.
 • Машини за сечење: Најдовме неколку софистицирани како Биг Шот или Крикут, но најчести се: гилотини, секачи и ножици (овие можат да бидат нормални или со различни форми).
 • Пломби: Постојат различни видови и материјали, тие можат да се користат за печат на позадина или украсен предмет. Ние исто така можеме да купиме материјал за да ги издлабиме нашите марки сами или дури и да користиме биоразградливи материјали, како што е зеленчук, и да ги направиме маркичките што ни се потребни за работата на Scrapbooking на која работиме во тоа време, а потоа да ги отфрлиме.
 • Дупки како удари или раскажување: Тие се користат за правење дупки, а вторите ќе се користат и за поставување на дупчињата.
 • Удира или умира: Можете да ги најдете и како Панч, има различни големини и форми, и можеме да исечеме украсни елементи со нив и да ги примениме на нашата работа.
 • Шаблони или матрица: Тие се шаблони на кои има втиснат цртеж или пејзаж и ни помагаат да ги фатиме тие цртежи во нашата работа со слики.
 • Основи за сечење: Тие се основи изработени од отпорни материјали, како што се акрилни или пластични, за да ја поставиме површината на која работиме и да не ја оштетиме. Постојат нив обележани со мерки и форми, за да ги искористат во повеќе намени.
 • Врзувач: Willе ни служи да ги врзуваме нашите албуми или книги.
 • Пиштол за втиснување: Тоа е неопходна алатка за примена на техниката за втиснување.
 • Папки: Тие ни помагаат да ги свиткаме хартиите, чаршафите, картонот итн.

Алатки за белешки

Иако наоѓаме широк спектар на материјали и алатки што можеме да ги користиме за оваа техника Scrapbooking, не е потребно да потрошиме цело богатство за да започнеме да го применуваме на нашите креации. Едноставно е да ја искористиме нашата фантазија и да се прилагодиме на алатките и материјали што ги имаме дома или дека ни се на дофат да купиме.

За да купиме материјали што ќе ни помогнат да ја примениме техниката Scrapbooking на нашите занаети, имаме бесконечни продавници каде и да гледаме, или на Интернет или на физички продавници. Само пребарувај материјали за белешки Во нашиот омилен пребарувач и ќе добиеме безброј продавници, е да направиме малку истражување додека не го најдеме оној кој најдобро одговара на нашите буџети.

Како физички продавнициМожеме да најдеме материјали за складирање книги во вообичаени продавници за канцелариски материјал, специјализирани продавници за занаети, па дури и во кинески чаршии, иако последните не се со најдобар квалитет. Едноставно е обиколка на нашиот град или град и како на Интернет чувајте го оној кој најмногу ни се допаѓа или оној со најдобри материјали.

Стилови на записи

Во рамките на Scrapbooking можеме да најдеме различни стилови. Секој од нив ја фокусира својата креативност на различни работи, усогласувајќи го секој комплемент во однос на тоа. Ви оставам список и краток опис на секој стил на Scrapobooking.

 • Американски стил: Најистакнати се сликите на овие типови дела, а декоративните елементи обично се координирани во бои и форми.
 • Излитена шик: Овој стил е идеален за loversубителите на розови и пастелни бои бидејќи се карактеризира со употреба на овие бои во меки тонови и прилично украси од рококо, како што се цвеќиња, лакови, чипка, бисери, итн. Тој е повеќе стилски женствен и романтичен
 • Чисто и едноставно (чисто и едноставно): Во овој стил, главниот протагонист е повторно фотографирање, само што овој пат украсите се скоро минимални, се користат само многу основни украси за врамување на фотографијата или мали етикети за да се стави наслов или натпис.
 • Модерен (модерен стил): Тоа е многу слично на C&S, само тука ако се користат повеќе декоративни елементи и различни материјали.
 • Ретро: Овој стил се базира на децениите од 50-тите, 60-тите и 70-тите години. Се користат неверојатни бои и комбинации на бои како кафеаво-сина, кафеаво-розова, црно-розова, итн ... Геометриските обрасци на хартиите се вообичаени, тие се често користени украсни елементи како што се големи цвеќиња и живописни обоени полкови. Фотографии од Полароид, исечоци од списанија, брошури за домаќинства или налепници се исто така чести украсни предмети во овој стил.
 • Ефемера (ефемерна): Во овој стил, многу материјал се користи и е многу разновиден, фотографиите се подеднакво важни како декоративни елементи, тие обично се поставуваат под агол, а клапите и џебовите се исто така чести. Обично тоа е многу натоварен, но кохерентно координиран стил кој е распореден во форма на колаж.
 • Слободен стил: Неговото сопствено име го кажува тоа, во овој случај тие се дела каде што се применети сите техники што ги сакаме и се користат какви било материјали.
 • Гроздобер: Овој стил го евоцира стариот, па затоа опсегот на бои што се користат ќе биде кафеав. Во овој стил, декоративните елементи се доста изобилни и исто така ќе бидат работи што нè потсетуваат на старите, како што се камео, чипка или стари документи. Хартии со големи цвеќиња се користат во многу нежни бои, со ракописни букви, истрошени хартии, чаршав или весник. Најчесто користени техники се оние на стареење како што се мастило, кинење, гребење итн.
 • Наследство: Клучеви, медали, кралски стари букви, стари марки, монети, исечоци, ткаенини и стари фотографии се украсните елементи што се користат во овој стил. Опсегот на бои е обично многу трезен, се појавува некоја боја од опсегот на кафеави и сиви, сепија, црно-бели. Тој е идеален стил да се зачуваат сеќавањата на нашите предци на убав и елегантен начин.
 • Steampunk: Оваа техника се однесува на викторијанската ера и технологијата од тоа време, затоа декоративните елементи ќе бидат запчаници, навртки, слики од пронајдоци или пронаоѓачи, а најкористените бои се опсегот на кафеави и црвени, имитирајќи ја 'рѓата на Парчињата.
 • Природно: Овој стил се карактеризира со употреба на природни елементи, како што се суви лисја, природни цвеќиња, гранчиња, пердуви итн.
 • Симпатичен стил: Овој стил обично се користи за правење дела што имаат фотографии од деца, бидејќи користените бои се обично меки, иако впечатливи, а декоративните елементи се обично живи и забавни, како што се налепници за животни или анимации.
 • Дигитален: Овој стил е тој што го правиме целосно на компјутер преку програми за уредување на слики како што се Фотошоп, Гимп, итн ...

¿Qué puedo hacer?

И, ако сте стигнале досега, можеби целиот овој „свет“ на Scrapbooking звучи премногу чудно или премногу комплицирано, но вистината е дека тоа е далеку од реалноста. Вие не треба да бидете професионални нацрт-уметници или одлични сликари или да имате магистер по комбинација на бои и модели за да извршите работа со Scrapbooking, едноставно е да имате желба и да започнете некои работи.

Резервирањето за бележници првично беше насочено кон фотографии, но во последно време се прошири на различни работи, како што се картички, разгледници, тетратки, кутии и сл.

Може да пробате нешто едноставно, како што е украсување на еден лист со фотографија, имитирање рамка за фотографија или правење неколку етикети или честитки. Како напредувате во вашите проекти, ќе се појават идеи и ќе работат полесно, ќе ви биде полесно да ги примените техниките и да ги користите алатките.

Еве технички список на некои работи што можеме да ги направиме користејќи Scrapbooking.

 • LO или распоред: Распоредите се со фолии од 12 ios 12 инчи каде обично вклучуваме фотографија со наслов и краток опис на истата, како и некој украсен елемент по наш вкус.
 • Албуми и мини-албуми: Едноставно, тоа е повеќе или помалку мал албум, или компилација од нашите ЛО-а што веќе ги направивме.
 • Променет или менувачки: Ова се однесува на промена на изгледот на производите или промена на нивната функција, односно сите оние работни места за рециклирање на кои ја применивме техниката Scrapbooking влегуваат тука.
 • Изработка на хартија: Се состои во изработка на различни занаети, обично 3Д предмети со занаетчиска хартија, исто така, користејќи други техники за Scrapbooking.
 • Lifeивотот на проектот: Овде, она што го правиме е, со албум од пластични корици, ги чуваме нашите LO-а и ги украсуваме кориците со картички, белешки или украси што ни се допаѓаат. Обично се ажурира неделно.
 • Мешани медиуми: Овие дела се карактеризираат со тоа што не се вклучени фотографии и со слобода да се мешаат техники и стилови.
 • Уметнички весник: Овие дела се поврзани и со оние на Мешани медиуми, бидејќи станува збор за пополнување дневник со наши креативни и слободни начини на размислување, идеи, размислувања или искуства.
 • Картички или правење картички: Сите картички што ги правиме користејќи техники за Scrapbooking влегуваат тука.

Ова се само некои работи или идеи што можете да ги следите за да започнете да ја користите оваа техника Scrapbooking, но можете да ја примените техниката на сè што ќе ви падне на ум. Во галеријата со фотографии можете да видите неколку дела за Scrapbooking и а честитка што го направив за крштевање на бебе. Што мислиш?

Се надевам дека ви се допадна и го послужи ова упатство и дека информациите се корисни за примена на техниката Scrapbooking на вашите креации.

Ги чекам твоите коментари !!


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

2 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Магда стјур dijo

  Ви благодарам многу за дарежливоста во споделувањето на оваа сеопфатна информација!

 2.   Циријако М. Техеда Ц. dijo

  Добри информации, ви благодарам.